Zou je succesvol willen zijn of liever gewoon gelukkig? Nee, niet allebei. Als je moest kiezen, wat zou het zijn? Er wordt van ons verwacht dat we op die vraag zonder twijfel meteen roepen: ‘geluk natuurlijk! Geld maakt niet gelukkig. I sabi toch!’

Ja, dat is de reactie die we verwachten. Maar wat als succesvol zijn geld, roem, adoratie of respect met zich meebrengt? Geef je dan dat stukje geluk op? Nee, hierop hoef je geen antwoord te geven. Want in de maatschappij waarin we nu leven, is het meer dan duidelijk waarvoor men kiest. We zeggen geluk, maar we willen meer likes en volgers. We zeggen geluk, maar we werken ons kapot voor een promotie en hoge salarissen. We zeggen geluk, maar we schuiven sociaal leven even op de achtergrond in onze zoektocht naar succes.

Even iets anders: ik heb deze maand mijn ontslag gegeven. Na zes jaren kapot werken, wist ik niet meer waarom of waarvoor ik het deed. Om de rekeningen te betalen ja, maar dat kan ik ook zonder teveel moeite. Waarom ging ik toch tot het uiterste? Dansend op een zijden draad, terwijl ik die onvermijdelijke burn-out tartte. Ik weet het intussen wel. Ik had iets te bewijzen.

Ik zou iedereen laten zien. Dat ik niet gewoon een zwarte vrouw ben met een grote bek. Ik zou ze laten zien dat buitenlanders niet lui zijn. En ook al is iedereen vervangbaar, zou ik tonen dat ik misschien wel onvervangbaar was. Waar was ik toch mee bezig?

Ik wil zeggen dat ik nu wat wijzer ben, maar dat is niet zo. Ik heb nog altijd die ongezonde drang om me te bewijzen. Sommige mensen zouden zeggen dat het juist een goede karaktertrek is, maar ik weet wel beter. De betekenis van geluk is voor mij gaan veranderen. Gelukkig zijn, kon alleen als goede dingen gebeurde. Geluk was een nieuwe wagen, een goedbetaalde job, de perfecte man, een groot huis. Daar dromen we nu eenmaal over. We gaan daar actief naar op zoek. We maken keuzes en plaatsen daarbij onze mentale welzijn even op de achterbank tot we daar echt weer tijd voor hebben. Maar tijd is een luxe wanneer de trein naar succes het station verlaat.

Weer iets anders: Weet je wat mijn allergrootste angst is? Na jaren terugkijken en beseffen dat ik niets zinvol gedaan heb met mijn leven. Dat de jaren voorbijvliegen zonder dat ik het zelf goed doorheb en dat mijn gezin daaronder lijdt.

Maar even terug naar die trein naar succes. Het passeert dus enkele stations en je denkt steeds: ‘Dit komt goed. Ik doe dit en dat en ik krijg daar zo en zo voor terug. Maar als ik dit en dat doe kan die trein misschien nog sneller’. En het werkt. Die stroomtrein verandert in een Thalys sneltrein die alles voorbijzoeft en je bereikt in een mum van tijd je eindbestemming. Alles dat je dacht dat je wilde, staat te wachten aan de eindhalte. Je stapt uit, geeft iedereen een handdruk en jij krijgt nog een paar schouderklopjes terug. Wanneer de complimenten en felicitaties zijn geïnd, vertrekt iedereen braaf terug naar zijn eigen perron en jij bent daar. Je hebt al je bagage mee, maar dat is het dan ook. Niemand die je opwacht, geen leuke herinneringen van de treinrit en geen kracht om nog een halte verder te gaan.

Ik heb dus mijn ontslag gegeven en van de sneltrein gestapt. Ik denk dat ik misschien toch de fiets pak om zo op eigen tempo te genieten van de reis. Mijn eindbestemming heeft een ander betekenis gekregen. Succes betekent meer tijd en energie voor mijn familie. Het betekent mooie herinneringen maken, verre en mindere verre reizen. Meer tijd voor mezelf. Mentale rust enzo. Doen waarin ik zin heb en daar geluk in vinden. Ik word daar hoogstwaarschijnlijk niet rijker van. Ook niet beroemd. Tja, veel mensen zullen daar geen respect voor weten op te brengen. Maar ik zal gelukkig zijn.

*I sabi toch = Je weet wel