Zo verhoog jij je slagingskans op de jobmarkt

Wist je dat een niet-EU immigrant ongeveer 22% minder kans maakt om aan werk te komen dan een in België geboren persoon? Volgens een rapport van de Hoge raad voor Werkgelegenheid heeft België nog veel inspanningen te leveren om migranten te integreren op de arbeidsmarkt. Wat niet wilt zeggen, dat wij als Surinamers in België moeten wachten tot we de kansen in een proper schaaltje aangeboden krijgen. Niets is gratis en intussen weten we al dat het hier knokken is om aan werk te raken. Zeker als je voor een droombaan gaat. Dus! Hoe speel je het klaar? Hoe verhoog jij je slagingskans op de arbeidsmarkt?

“Het begint bij de juiste mindset. De meeste mensen solliciteren, omdat ze een baan nodig hebben om hun financiële verplichtingen na te komen. Mensen moeten juist vanuit hun passie, skills en ervaring zoeken naar een baan of functie dat hun ligt. Wanneer werkzoekenden weten wat ze echt willen, worden ze pas gelukkig in hun werk”, vertelt Deolinda Van Zanden. Zij is loopbaancoach en oprichtster van Glow Girl Academy, waar zij vrouwen coacht om het beste uit zichzelf te halen. Ze wordt het meest benaderd door werkzoekenden met een migratieachtergrond en merkt op dat velen al de mist inlopen door een verkeerde mindset en slechte voorbereiding bij het solliciteren. Op de vraag hoe werkzoekenden met een migratieachtergrond hun kansen op de jobmarkt kunnen vergroten, deelt ze een paar interessante tips.

Jouw cv = visitekaart

“Ik zeg altijd dat een cv jouw visitekaartje is. De aantrekkelijkheid van jouw cv bepaald de eerste 3 seconden of een werkgever verder wilt lezen of het in de prullenbak wilt gooien. In een cv moet staan wie jij bent als persoon, wat je technische skills zijn en de ervaringen die je hebt. Dit moet weliswaar aansluiten aan de behoefte of nood van een bedrijf. Op basis hiervan zul je ondere andere uitgenodigd wordt”. Volgens Deolinda mag een cv ook authentiek zijn, omdat dit sneller de aandacht van een werkgever trekt en ook gemakkelijker leest. De formele cv’s zoals wij die op school leerden, zijn niet langer sexy en zeker niet langer dan twee pagina’s. Een authentieke cv doet weg met veelgebruikte woorden als teamspeler, flexibel of geen 9-tot-5-mentaliteit. Zij die een goede indruk willen achterlaten, nemen een greep uit ‘buzzwords’ als gepassioneerd, innovatief, gefocust of strategisch. Jouw cv moet boven alles een afspiegeling zijn van jouzelf. Vermijd daarom ook om onwaarheden erop te vermelden,  want dan val je tijdens het sollicitatiegesprek snel door de mand!

Sollicitatiegesprek? Je bent niet de enige!

En nu we het toch over een sollicitatiegesprek hebben. Hoe pak je dat nu juist aan? “Bij een sollicitatiegesprek gaat het vooral erom dat je jezelf goed weet te verkopen. Weet dat er met jou nog tig anderen zijn met misschien dezelfde skills, ervaringen of opleiding. Daarom is het heel belangrijk dat je zelfverzekerd overkomt, een fijne energie hebt, de juiste persoonlijkheid toont en op een interessante manier jouw verhaal kan vertellen”. Deolinda raadt verder ook aan om vooraf jouw cv en motivatiebrief door iemand te laten nakijken, alvorens te solliciteren of naar een interimkantoor te stappen. “Het is belangrijk om vooraf te weten waar je in het leven staat, wat jouw valkuilen zijn en als je nu een positieve of negatieve instelling hebt. Jouw energie en uitstraling bepalen vaak of je kansen aantrekt of afstoot”.

Extra hulp

Als loopbaancoach valt het Deolinda op dat veel mensen niet goed weten hoe aan het heel sollicitatieproces te beginnen. Daarmee wordt er meer druk gelegd op interimkantoren die de klus moeten klaren voor werkzoekenden. “Men vergeet dat interimbureaus er niet zijn om voor jou te werken. Ze helpen je simpelweg in de zoektocht naar een job”. Wanneer de resultaten uitblijven, zorgt  dit natuurlijk voor veel frustratie.  

De werkzoekenden zouden volgens haar meer baat hebben aan een loopbaanbegeleiding. Echter zien weinig de nut hiervan in, vooral wanneer er een prijskaart aan hangt. In een poging te tonen dat loopbaanbegeleiding een goede investering is, geeft Deolinda Van Zanden daarom een vijfdaagse onlinecursus vanaf 4 mei, genaamd ‘Game Changer’. Deze bevat modules over personal branding, hoe een indruk te makken met je cv en sollicitatiebrief en goede voorbereiding op een sollicitatiegesprek. De cursus is voor werkzoekenden én iedereen die een carrièreswitch overweegt. Aanmelden voor de cursus kan op www.glowgirlacademy.com.

Nog enkele specifieke aanraders voor succes op de arbeidsmarkt

 •   Taalcursussen, in het bijzonder Frans of Duits. België is meertalig en een extra taal op jouw cv verbreed zonder twijfel jouw kansen op de arbeidsmarkt
 • Informeer naar knelpuntberoepen. Dit zijn beroepen die niet gemakkelijk ingevuld raken. De VDAB geeft voor deze beroepen speciaal betaalde opleidingen met mogelijkheid tot stage. Dit opent weer deuren om na een succesvolle stageperiode aan de slag te gaan bij hetzelfde bedrijf.
 • Wie ingeschreven staat bij een interimbureau, heeft er meer aan om zelf geregeld contact met het bureau te zoeken. Wacht niet totdat ze iets voor jou vinden, maar bel vaak genoeg zodat ze je niet vergeten en bewust op zoek gaan naar een functie die jou aanspreekt.
 • Heb je gereageerd op een vacature, maar je krijgt geen reactie? Bel of mail nog eens voor een update. Blijf beleefd, ook bij afwijzende reactie. Met een beetje geluk, behouden ze je in hun bestand  wanneer een ander functie vrijkomt.
 • Is jouw cv af en aantrekkelijk genoeg om ermee te showen? Doe dat dan! Ga ermee te koop en laat overal weten waar je naar op zoek bent. Sociale media is een krachtig instrument en mond op mond reclame kan je nog je droombaan bezorgen.
 • Linkedin is niet alleen handig om netwerken op te bouwen, maar ook om nieuwe vacatures in jouw regio te bekijken.
 • Zei ik iets over netwerken? Doe het! Je weet nooit wie je kan doorverwijzen naar een interessante functie.
 • Een beetje solliciteren voor dummies, maar de zender Vier heeft een heel interessante reeks genaamd ‘De sollicitatie’ met real life scenario’s van sollicitatiegesprekken. In één aflevering leer je al wat je best niet en wel zegt tijdens een sollicitatiegesprek.

One comment on “Zo verhoog jij je slagingskans op de jobmarkt

 • Naomi , Direct link to comment

  Wat een leuk artikel. Het is inderdaad verstandig als er iemand met je meedenkt wanneer je op zoek gaat naar een baan. Investeer daarin, want het helpt zeker met het vinden van de juiste baan waarbij een goed salaris en een match met je passie belangrijk zijn. Succes allen!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *