“You look like a man”, riep Arno. Zijn lippen omlaag getrokken, ogen groter dan de kokosnoten in Coronie en een grimas op z’n gezicht die mij deed twijfelen over die big chop. Met de schaar nog in mijn hand snelde ik terug naar de spiegel. Mijn haar piekte langs alle kanten en ik snapte zijn reactie helemaal. Maar wat maakte het uit. Ik had allang een afspraak geboekt om de volgende dag mijn haar te laten invlechten met die lange marley locs. Dan zou niemand zien of weten wat ik mezelf had aangedaan.

Want, eerlijk is eerlijk, ik was echt niet ready om mijn big chop verhaal te delen met de wereld. Ik was ook niet van plan zelfs een paragraaf te wijden aan waarom, waar en hoe ik overstapte van mijn chemisch behandelde lokken naar de kroon van krullen op mijn hoofd. De keuze was er één die ik voor mezelf had gemaakt en waar ik volkomen achter sta. Hoe een ander erover dacht, kon me niet bommen. Totdat mijn lief van 10 jaren mij vergeleek met een man en voorzichtig informeerde hoe snel kroeshaar eigenlijk groeide.

Maar ik kon hem niets verwijten. Nou ja, misschien wel een lesje in een tactvol aanpak wanneer de vrouw des huizes een nieuw kapsel uitprobeert. Maar ik snapte zijn reactie wel. Maanden voordien had ik al aangekondigd dat ik mijn natuurlijk haar terug wilde en ik zou echt stoppen met de creamy crack. Hij had me toegejuicht en was overdreven enthousiast. Want hij had mij leren kennen met mijn afro, twists en vlechten. Hij genoot van elke krul op mijn hoofd en had de familie krentjes op mijn achterhoofd eigen gemaakt. Hij beloofde bij de aankondiging zijn eeuwige steun en toonde interesse in mijn aanpak. Mijn aanpak was dat ik een jaar lang mijn haar zou laten vlechten en daarna het chemisch behandeld haar wegknippen wanneer ik een zichtbare afro had. Dat was het plan.

Geheel impulsief besloot ik toch eerst een groot deel van mijn haar zelf eraf te knippen. Zonder de grootse aankondiging die ik de eerste keer had gemaakt. Arno wandelde zorgeloos het huis binnen en toen hij mijn ‘beste kapperswerk’ aanschouwde, stokte zijn adem. Want hoe veel hij ook van elke krul en slag op mijn hoofd hield, hieraan moest echt hij even wennen.

Het is nog geen jaar geweest sinds ik de triestige lokjes glad haar wegborstelde van mijn pompbak en stilletjes in een oude krant wikkelde. Maar in die korte tijd heb ik een paar interessante dingen over mezelf geleerd. Interessante dingen die vooral voor mijn persoonlijke ontwikkeling belangrijk zijn en die ik eigenlijk niet hoef te delen. Want dit is net zo onnodig als een ergerlijk lang verhaal over hoe de big chop mij leerde om meer van mezelf te houden. Acceptatie van mijn roots, hoe de wereld mij ziet, geduld (want haargroei) en noem maar op wat al die natural hair guru’s allemaal verkondigen. Dat was hun reis en dit is de mijne. En wat uiteindelijk telt voor mij is het volgende:

Ik zie er fantastisch uit met mijn krullenkroon. Ik zag er net zo fantastisch uit met mijn gladde lokken, de weave, de bob marley twists en die crochet krullen van een paar jaren geleden. Ik voel me fantastisch in mijn lijf en straal dit ook uit. En eigenlijk heeft de keuze van haarstijl daar niets mee te maken.

Ook al denk ik dat ik mijn man in het vervolg eerst even inlicht voordat ik weer impulsief kappertje ga spelen…