“Ik heb dromen, grote dromen zelf. Die wil ik graag waarmaken, maar ik krijg ze niet van de grond. Nee, we gaan eerlijk zijn. Ik raak niet van me kont. Dan scroll ik door mijn timeline op instagram en ik bewonder die jonge vrouwen die al hun dromen kunnen waarmaken. Een eigen bedrijf, een modellencarriere, een debuutroman. Zij kunnen het. Maar waarom lukt het mij niet? Wat doe ik verkeerd?”.

Klinkt dit bekend in de oren? Dan is het boek ‘Babe, you got this.’ van Martje Haverkamp en Emilie Sobels perfect voor jou. Dit handboek is voor alle boss babes met grootse ambities en een mentale blokkade om achter die ambities te gaan. Hoe verkoop je jezelf of ideeën aan anderen? Hoe bouw je een netwerk op? Welke doelen stel je? Kortom: alle stappen om te leren hoe je succesvol jouw dromen achterna gaat. Dit in 240 pagina’s aan inspiratie, adviezen en ervaringen van meer dan twintig succesvolle, vrouwelijke ondernemers. Het boek las ik zelf in één ruk uit en ik voelde achteraf echt alsof ik de wereld aankon. De adviezen lijken zo simpel en vanzelfsprekend, dat je je afvraagt waarom je er zelf niet op kwam. Maar neem het niet van mij aan. Hieronder zijn enkele van de meest inspirerend adviezen van echte girl bosses:

“Als mijn vriendinnen leuke dingen aan het doen zijn terwijl ik aan het werk ben, dan denk ik: als je niet bereid bent om een beetje anders te leven dan andere mensen, dan krijg je ook geen andere leven” – Eve Tomaszewski

“Zeg wat je doet en doe wat je zegt” – Suzanne Berings

“Ik geloof niet in concurrentie. Ik geloof in wat ik kan. En natuurlijk zullen er soortgelijke initiatieven komen, maar ik geloof ook: alleen ik kan doen wat ik doe, en jij wat jij doet. Het zal nooit precies hetzelfde worden” – Wendy Bogers

“Ik geloof dat degenen die succesvol zijn, zeker niet altijd alles goed hebben gedaan. Het zijn juist de mensen die keer op keer vertrouwen blijven hebben in hun idee of bedrijf, ondanks de tegenslagen” – Nina Pierson

“Ook als er iets misgaat: herpak jezelf en probeer het opnieuw. Alleen op die manier kun je jouw zelfvertrouwen terugwinnen. Naarmate je meer ervaring hebt, wordt dat ook gemakkelijker” – Anne van Laarhoven

“Alles waarvan ik denk dat ik het moet doen, doe ik, ook al durf ik niet” – Milou Verbeke

“Volgens mij hebben vooral vrouwen de neiging om te kijken naar wat ze allemaal (nog) niet goed doen. Ik kan ook zo een hele waslijst opnoemen van de punten waarop ik nog beter kan presenteren. Maar ik ben me ervan bewust dat ik nog veel moet leren. I make fuck-ups every day en iedereen doet dat. Je moet lief zijn voor jezelf. Zolang je leert van je fouten is het absoluut niet erg om ze te maken” –  Jeranne Koekkoek

“Accepteer nooit het eerste voorstel” – Suzanne Berings

“Wanneer je een goed idee hebt moet je dat uitvoeren, ook als je niet weet of het je geld gaat opleveren. Als je er niet aan begint, creëer je sowieso niets” – Eve Tomaszewski

“Het is de grootste uitdaging maar ook gelijk de sleutel tot geluk: vertrouwen. Je moet een ontzettend groot vertrouwen hebben in jezelf, het vertrouwen dat je het echt wel kunt. Maar heb ook vertrouwen in het leven en accepteer dat de dingen precies zo gebeuren as ze moeten gebeuren” – Nina Pierson