Als je de vraag stelt aan een Surinamer wat zo geweldig is aan Suriname, zal het eten ongetwijfeld in de top 3 vermeld worden. En dan gaat het niet over een specifiek gerecht, maar alle Surinaamse gerechten. Bruine bonen met pom (rijst mag er ook bij), Pitjel met genoeg pindasambel, Saoto soep, een natte Bami goreng, Roti kip en zo kunnen we eindeloos door gaan.

Dus doen we dat ook:

Viadokoek, Bojo, gemberbier, Bakabana, Tjaumin, Tjapsoi, Bara, Moksi alesi, Masoesa rijst…

Ik zal het hierbij laten, anders krijg ik de kwijl niet meer van mijn toetsenbord af. Want voor mij is het ook al even geweest sinds ik serieus heb kunnen genieten van de Surinaamse keuken. Meestal sla ik een voorraad op als ik naar Nederland ga. De daaropvolgende week kook ik dan ook alleen Surinaamse gerechten. Maar natuurlijk zou het ook leuk zijn om gewoon een Surinaams restaurant binnen te stappen en me daar te laten verwennen. Jammer genoeg is een Surinaamse restaurant hier net zo schaars als kouseband tussen de sperziebonen en fijne bonen in de winkel. Voor zij die het niet snappen: In België kennen ze er maar één kouseband en daarop kun je niet bepaald kauwen, tenzij dat echt jou ding is.

Maar hier is het goed nieuws dan. Ik heb enkele Surinaamse restaurants gevonden in België. Het zijn er niet veel en een gouden tip is bij deze om niet te treuzelen en snel langs te gaan. Surinaamse restaurants in België zijn schaars en vaak geen lang leven beschoren. Haast je dus maar.

Spek & Eieren

Zin een een broodje Pom, Bakkeljauw of kerrie ei? Voor Surinaamse broodjes kun je sinds het najaar van 2017 terecht bij  broodjescafé Spek & Eieren op de St. Jansplein in Antwerpen. Naast Surinaamse broodjes vind je ook topgerechten als Moksi Alesi, Roti, Pitjel met pindasaus en Bami. Spek & Eieren serveert verder niet alleen Surinaamse gerechten, want het is ook mogelijk salades, wokgerechten en de pastagerechten te bestellen voor al die verder willen met een minder gekruid bordje. De zaak is elke dag open van 10.00 tot 22.00 uur.

Tropical Bites – Geel

Tropical Bites is in eerste instantie een Surinaams cateringsbedrijf, maar vanaf half februari 2018 kan je er ook terecht voor afhaaleten in Geel. Het steeds afwisselend weekendmenu van Tropical Bites kan je elke woensdag via hun instagram en facebook page bekijken. Daarnaast is het tegen betaling ook de mogelijk om je bestelling thuis te laten leveren. Maar dit geldt enkel voor omgeving Geel, Turnhout, Mol, Laakdal, Herentals, Olen en tussengelegen  wijken. Voor vragen, informatie of bestellingen kan er gebeld of geappt worden op het nummer: +32467625809 & +31684189960.

Heeft u een feestje? Trek in een Surinaams hapje?? Voor al uw Surinaamse hapjes en gerechten bent u bij ons aan het goede adres‼️Plaats vandaag nog je bestelling‼️ #whatsapp #bel #0684189960 #suriname #suri #surinaams #surinaamseten #surinaamsepasteitjes #surinaamsekeuken #surinaamsegerechten #pastei #kroket #bakkeljauw #nasi #sate #kipsate #huzarensalade #pastasalad #pom #denhaag #geel #scheveningen #antwerpen #belgium #facebook #snapchat #foodporn #food #snack

Slået op af TropicalBites i Tirsdag den 23. januar 2018

Surinaams-Indische afhaal Roxen – Turnhout

Faja Lobi – Gent

Surinaams café en restaurant Faja Lobi is de oudste onder de drie en bestaat al iets langer dan 10 jaar. Hoewel de prijzen hier wat hoger liggen, is dit waarschijnlijk één van de weinige plekken in België waar je nog een Parbo bier of een shot Borgoe kan bestellen. Daarnaast moet je Faja Lobi ook eerder bekijken als Surinaams met een Europese twist. Een goeie plek dus om met bakra famiri en vrienden te gaan. Vooral als ze niet tegen ‘pittig’ kunnen.

Ik besef heel hard dat dit een kort lijstje is. En de realiteit is zwaar: de Surinaamse keuken is niet bepaald aanwezig in de horeca hier. Normaal had ik er nog een vierde restaurant hierop  vermeld. Spijtig genoeg vernam ik dat dit restaurant volgende week na vijf maanden haar deuren sluit. Jammer want ik had er nochtans lekkere Masoesa rijst en Roti kip besteld. (En ja, ik kan zonder schaamtegevoel zeggen dat ik die twee gewoon achter elkaar heb gegeten). Maar zo gaat het nu eenmaal hier met Surinaamse restaurants. Ze komen te voorschijn als konsaka wiri  tijdens de winter en verdwijnen net zo snel. En hoe dat komt? Geen idee! Maar zolang ze er nog zijn, moeten wij gebruik maken van deze zeldzame mogelijkheid. Spring binnen, neem iemand mee die nog nooit Surinaams eten heeft geproefd. Op die manier  win je misschien nog veel harten en steun je ook Surinaamse ondernemerschap in het buitenland.

… Pindasoep, okersoep, Grit’ banasoep… Nee ik ben nog niet klaar.

Update***

En wil je liever gebruik maken van Surinaamse catering of gewoon bestellen bij een echte keukenprins(es), dan kun je via deze links nog lekkers regelen:

Blended Family with Food 

 Sranang botri 

Mamie’s kitchen – catering en afhaal