Berkat eet je op een bananenblad. Zo ben ik dat toch gewoon bij de warungs in Commewijne of op Blauwgrond. Bij Berkat moet je ook denken aan verschillende gerechten die je allemaal als één maaltijd kan eten. Denk aan bami, nasi, ghoedangan etc. Geloof maar dat zoiets hoe belastend het ook is voor de rekbaarheid van je buik, zeker de moeite waard is. Met dit in gedachten bestelde ik enkele weken terug een portie Berkat voor twee en at het helemaal in mijn eentje op. Totally worth it and i would do it again!

Ik bestelde mijn Berkat menu bij de recentste culinaire aanwinst voor de Surinaamse gemeenschap in België: SUFoodlover. Op het menu stond bami, gele rijst, ghoedangan, pejeh, ingkong kip, pepre aardappelstokjes, gekookte ei én broccolimix. Dat laatste snapte ik niet goed, maar ik wijt dat aan de onvermijdelijke inburgeringsproces waar zelfs de Surinaamse keuken niet bespaard werd. Die broccolimix had ik eerlijk gezegd graag ingeruild voor pittige lever en niertjes, maar tja… je kunt niet alles krijgen. De rest van het menu beviel me anders héél goed. Bij de eerste hap had ik door dat het eten door een echte maé klaargemaakt was en niet de Knorr indomix uit de winkel. De smaken zaten goed en ik wist meteen in welke hoek van mijn eetbakje de peper zat. Geloof maar dat dit essentieel is binnen de Surinaamse keuken. Vooral als je niet tegen peper kan.

Maar het mooiste aan héél mijn bestelling vond ik de eco-vriendelijke aanpak. SUFoodlover gebruikt namelijk herbruikbare verpakking. De eetbakken kun je bijhouden en omruilen met een nieuw eetbakje bij de volgende bestelling. Zo dragen wij een steentje bij tot klimaatverandering. Alhoewel dit misschien toch meer impact zou hebben als het eten ingepakt werd in bananenblad… maar dit is enkel voorstel. Nog een ander leuk voorstel is de bananenboompjes van Ikea in huis te halen en die blaadjes te gebruiken. Just sayin’…

Maar als je nu echt zin hebt in zo’n berkat menu in de herbruikbare eetbakjes, kan dat elke dag via SUfoodlover.