Deze Thomas More student is mogelijk de toekomst van orthopedische zorg in Suriname

Pharella Rijaard trok ongeveer twee maanden geleden naar Paramaribo voor haar stageproject. Niets nieuws onder de zon, want in Suriname zijn we de gelukkige koppies van stagiaires op zoek naar avontuur wel gewoon. Maar toch weegt Pharella’s stage een tikkeltje zwaarder dan die van een doorsnee student. Als student Orthopedisch technologie van Thomas More hogeschool in Geel, lijkt de toekomst van Pharella al volledig uitgestippeld. Tijdens haar stage word ze namelijk begeleid als opvolger van Kenneth Silvin, Suriname’s enige orthopedisch adviseur.

Nog voor het begin van haar stage werd ze geprezen als ‘cadeau voor Suriname’. De gepassioneerde orthopedist zegt zelf al twintig jaar op zoek te zijn naar iemand die zijn passie voor orthopedie deelt en kan overnemen voor zijn pensioen. Met een pensioen dat enkel vijf jaar voor hem ligt, werd hij al ongerust dat veel hulpbehoeftigen aan hun lot werden overgelaten. Nu kijkt hij met een hoopvol blik naar de toekomst: de 20- jarige Pharella Rijaard.

Een enorme druk niet?

Ja, ik heb wel wat druk ervaren. Ik vind zelf dat je van een pas afgestudeerde student niet veel kan verwachten. Maar de mensen hier kijken al naar me als of ik een arts bent. Hoge verwachtingen dus, maar gelukkig zorgt mijn stagebegeleider, meneer Silvin, dat ik er niet te veel over nadenk. Hij herinnert me elke dag dat ik hier ben om te leren en dat alles op zijn tijd komt.

Hoe verliep jouw eerste week stage eigenlijk?

Het is goed verlopen. Ik heb mijn eerste maatname mogen doen en krijg veel vrijheid in het doen van het werk. Maar dan onder supervisie. De weken daarna heb ik veel patienten ontvangen voor intakegesprekken en reparatie.

Het is uiteraad geen gemakkelijk beroep. En de zorg in Suriname verschilt met dat van België. Zie je die overstap wel nog zitten?

Ik heb er nog altijd veel zin in. Niet alleen omdat ik veel leer over het vak, maar ook veel leer over medische zorg in Suriname. Door tekort aan medisch materiaal hier, moet alles op vlak van productie op een lager pitje. En ik zou graag willen dat de afgeleverde producten van hoger kwaliteit zijn, maar ik moet rekening houden met de financiele restricties van de patienten.

Hoe ga je juist om met de verwachtingen die bepalend zijn voor de toekomst van orthopedische zorg in Suriname?

Ik probeer mijn focus niet verliezen. Een heel land voorzien van orthopedisch hulp kan ik niet alleen. Ik probeer dus momenteel elke dag zonder teveel verwachtingen aan de slag te gaan en niet teveel na te denken over de toekomst. I take it day by day. Tegelijkertijd betekent deze ervaring heel veel voor mij. Ik wil dit zelfstandig kunnen doen. Daarom geef ik me alles en probeer zoveel mogelijk te leren. De vrije weekenden gebruik ik voor ontspanning en laat ik alles los. En op de maandag begin ik met frisse moed aan de nieuwe week.

One comment on “Deze Thomas More student is mogelijk de toekomst van orthopedische zorg in Suriname

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *