‘Arno, don’t drop the soap’. Flauw gegniffel volgt en ik moet schaamteloos toegeven dat ik om mijn eigen flauwe mop moet lachen. En zelf wanneer manlief me erop wijst dat deze grap waarschijnlijk wel duizenden keer gesproken werd in deze gangen, kan ik het niet weerstaan om er nog om te lachen. Ach, wat kun je anders doen dan lachen om flauwekul als je door de gangen van een amper bewaakte gevangenis wandelt. Het is er doodstil en ik vermoed dat wij de enige ‘gedetineerden’ zullen zijn.  Wanneer we de recreatiehoek passeren, wijst onze begeleider naar de grote tv tegen de knalroze muur. ‘Hier kunnen jullie naar tv kijken’. Ah ja, want er zijn er geen in onze cellen. Zal ik misschien eindelijk aan mijn literatuurlijstje kunnen beginnen. Of misschien toch niet. Hier is er genoeg te zien. We worden verder begeleid naar onze cel en na enkele vlugge aanwijzigingen verdwijnt ook onze begeleider. Onze cel is voorzien met weinig decoratie, tralies voor het raam en een kleine wc-ruimte zonder deur. Dit wordt ons romantisch verblijf in Amsterdam. Gegrepen door emoties kijk ik mijn man aan en  zie de weerspiegeling van al mijn gevoelens. Ook hij heeft het moeilijk, maar hij doet toch een poging om het onder woorden de brengen: ‘Dit is… het is…’

‘Geweldig!’, antwoordden we tegelijkertijd. Oef, het is een wederzijds gevoel. We zijn verliefd op ons verblijf en ook al is het maar voor één nachtje, prijzen we ons gelukkig met deze overnachting in de Bijlmerbajes.

Voor een romantisch weekendje samen kozen we onlangs voor een heel unieke ervaring: een overnachting in een pop-up hotel in de voormalig Bijlmerbajes – gevangenis. Het Amsterdamse pop-up hotel wordt gerund door vluchtelingen en is een initiatief van de stichting Movement on the Ground. De stichting wilt met dit hotel vluchtelingen begeleiden bij het opbouwen van een nieuw leven. De vluchtelingen worden binnen dit project getraind in het hotelwezen en krijgen de kans te reïntegreren.

Het Movement hotel telt zestien tweepersoonskamers. Er is een recreatieruimte, gemeenschappelijke badkamer en een lounge die het hart van elke echte hipster sneller doet kloppen. Ontbijt is niet inbegrepen in de prijs van de overnachting, maar het uiterst vriendelijk personeel biedt de gasten wel een warme drankje en hapje aan in de lounge.

En hoe vonden we onze overnachting? Het is was de unieke ervaring die we zochten. Wanneer krijg je anders de kans om zonder strafblad een nachtje door te brengen in een gevangenis. Het was natuurlijk even aanpassen. De hoge eisen dat we van een normaal hotelverblijf stellen, moest we laten vallen. Geen tv op de kamer, geen wc-deur voor privacy, tralies voor de ramen en echt kraaknet was het er ook niet. Maar het is en blijft een gevangenis en voor ons was dit het beste aan het verblijf. De luxe van wifi op de kamer hadden zij voor mij ook kunnen weglaten, maar ik begrijp dat het voor veel bezoekers een stapje te ver zou zijn geweest.