‘Mijn zoon wil ik niet op een dorpsschool, waar er overwegend witte kinderen in zijn klas gaan. Ik heb hem liever in een klas met verschillende culturen en waar de diversiteit wordt aangemoedigd omdat dit een afspiegeling is van de samenleving waarin we nu wonen’.

Dit is altijd één van mijn eisen geweest bij het kiezen van een school voor mijn kind. Een school in de buurt, naschoolse opvang, goed imago en gemengde klassamenstelling waar alle leerlingen gelijke kansen krijgen. Dat laatste leek misschien wel overdreven, maar ik besefte al te goed dat we bij de keuze van een school meteen ook moesten kiezen waar ons kind zich negen jaar lang op zijn gemak moest voelen. Het probleem was natuurlijk dat we geen flauw idee hadden welke buurtscholen geschikt waren. We wonen gelukkig in een stad dus de kans op een concentratieschool was kleiner, maar niet onmogelijk. Welke scholen waren geschikt? Hadden ze naschoolse opvang? Zijn de kinderen daar gelukkig? Wanneer zijn de openschooldagen om daar langs te gaan? We wisten het allemaal niet.

Via de kinderopvang kwamen we in contact met  School in zicht, een vzw die in opdracht van stad Mechelen ouders informeerden over echte buurtscholen die een daadwerkelijk een afspiegeling zijn van hun buurt. Ze organiseerden een scholenmarkt, waar we in het cultuurcentrum met de directeuren en onderwijzers konden babbelen over hun schoolaanbod. Nadat we onze top drie scholen hadden doorgegeven, bezochten we samen met School in zicht de scholen van ons keuze en belandden uiteindelijk bij BS Lyceum. Nu een jaar later hebben we geen spijt van onze beslissing om deel te nemen aan hun project.  Dankzij School in zicht zit onze zoon Rynn in een klas met kinderen van verschillende achtergronden, die in de buurt wonen. Omdat we zo tevreden zijn over de goede samenwerking met School in zicht deelden we onze ervaringen in hun nieuwe folder. Voor iedereen die nog op zoek is naar een goede buurtschool in Mechelen, Lokeren, Wetteren of Sint-Niklaas, raad ik dus aan om snel te surfen naar hun website voor meer informatie.


School in Zicht

De kernopdracht van de vzw School in zicht is projectmatig werken aan het doorbreken van segregatie in het onderwijs. School in zicht werkt daarbij altijd vanuit een bepaald gebied en netoverschrijdend met verschillende scholen. Het doel is nooit om ‘magneetscholen’ te vormen, maar om van alle scholen in het gebied een afspiegeling te maken van hun buurt.