Organisatie Sranan Kwakoe België splitst zich in twee kampen

Het scherm van mijn telefoon licht op. Het is 21.34 en ik krijg een link van een youtube-video toegestuurd. Onder de link staat vermeld:  “Sranang Kwakoe België bijna gekaapt door hollandse piraten”. Ondanks de spraakmakende tekst, denk ik er niets van totdat ik de beelden van een Michel Zaalblok zie. Hij lijkt geïrriteerd en moet duidelijk zijn ei kwijt.

Voor zij die hem niet kennen, hierbij een kort woordje uitleg. Michel Zaalblok is voorzitter van de vzw Suriname Diaspora Solidarity Belgium. De vereniging richt zich voornamelijk op de samenwerking tussen de verschillende culturele gemeenschappen in Antwerpen. De vzw is bij de Surinaamse gemeenschap in België vooral bekend als dé organisator van Sranang Kwakoe België, ofte wel Kwakoefestival België. Echter draait de mofo kranti de laatste weken op volle toeren. Dit nadat bekend werd dat vzw Sudisobe in een officieel schrijven werd verzocht om niet langer onder de naam Sranang Kwakoe België haar jaarlijks festival te houden. Al snel deden de geruchten de ronde dat het festival zou worden afgelast. De reactie van de Sudisobe ging de wereld in door middel van een interview, waarin de voorzitter zijn misnoegen uitte over de geruchten.

Zijn felle reactie hierop trok mijn aandacht. En terwijl de reactie van de voorzitter voor veel verbazing en verwarring zorgde over het verloop van Sranang Kwakoe België, ging ik op zoek naar het laatste puzzelstuk in dit raadsel.

Enkele dagen later zit ik tegenover ex-bestuursleden van vzw Sudisobe. Ex-bestuursleden, zeg je? Klopt! Zij zijn het laatste puzzelstukje. Het tweetal nam aan het begin van 2018 op uitnodiging van voorzitter Michel Zaalblok zitting binnen het bestuur. Dit met de bedoeling om de vzw te professionaliseren en in contact te brengen met sponsoren. Een samenwerking die niet bepaald over een leien dak liep.

Wel of geen Kwakoe

Bij de organisatie van het Sranan Kwakoe België festival liep het helaas definitief spaak tussen de bestuursleden en de voorzitter. “Ik had vanaf het begin aangegeven dat we de naam niet konden gebruiken. Zeker omdat ik wist dat er in Nederland al problemen gepaard gingen met het naamgebruik Kwakufestival. Daarnaast was vzw Sudisobe vorig jaar door het bestuur van Kwakufestival in Nederland al aangeschreven over het onterecht gebruik van de naam. Hij heeft het toch gedaan”. Eén van de bestuursleden vertelt vervolgens dat hij uiteindelijk zijn ontslag indiende bij het bestuur vanwege verschil in visie, gebrek aan respect en waardering. Hierna sloten twee andere bestuursleden  zich aan bij zijn beslissing en dienden ook hun ontslag in bij de voorzitter.

Het besluit van de ex-bestuursleden was niet in goede aarde gevallen. En kort na de splitsing van kampen, deelde de voorzitter van Sudisobe een interview waarin hij met klem meldde dat de complicaties rond het Kwakoefestival de organisatie niet zou weerhouden om dit ook in België te houden. Wanneer ik Michel Zaalblok contacteer over het vertrek van de bestuursleden en verder verloop van Sranang Kwakoe België, stelt hij voor dat ik eerst een ledenvergadering bijwoon voor meer informatie. Ik vraag me stilletjes af als dezelfde procedure gevolgd werd voor de videobeelden die nu de ronde doen…

Toch krijg ik uit onverwachte hoek een reactie van een ander bestuurslid van vzw Sudisobe: “We willen er niet teveel over praten. Er was een dyugudyugu binnen het bestuur en sommige mensen hebben geprobeerd de organisatie in eigen handen te nemen. Dat er een rechtszaak zou komen over de naam Kwakoe is ook half verzonnen. En als er toch een rechtszaak komt, is vzw Sudisobe er klaar voor. Sranang Kwakoe festival gaat gewoon door met steun van de gemeente en de ambassade”.

Intussen pakken de ex-bestuursleden onverstoord de draad op en proberen alle beschuldigingen van verraad in de wind te slaan. “Wij worden verweten dat we Kwakoefestival hebben overgenomen of dat we Sudisobe willen overnemen. Maar als er één vereniging is dat ik niet wil, dan is het Sudisobe. Wij zijn begonnen met een nieuwe stichting”.

Sranan Diaspora festival

De nieuwbakken stichting onder de naam stichting Diaspora events Suriname (DES) pakt al uit met een groot evenement, namelijk  Sranan Diaspora festival. Hoewel er nog geen datum geprikt is voor het festival, is de koers en inhoud hiervan wel al bepaald.

“Bij het  Sranan Diaspora festival zal vooral het thema eenheid heel belangrijk zijn. Er is zoveel verdeeldheid tussen de verschillende gemeenschappen. En hoewel er spijtig genoeg een einde is gekomen aan de samenwerking met Sudisobe, willen wij nog altijd invulling geven aan dit thema. Wij willen nog altijd de verschillende verenigingen van de Surinaamse diaspora bij elkaar brengen en om te tonen dat die eenheid er wel kan zijn. Dat wij mekaar wel zien staan en dat we wél met elkaar kunnen werken”, vertelt Christa Pahlad, mede-oprichter van Diaspora Events Suriname.

“Ik wil niet reageren op zaken die online staan, maar ik wil laten zien dat het voor ons gaat om het belang van de gemeenschap. Dat moeten we niet vergeten. We moeten niet vergeten dat als we hier elkaar in de haren vliegen, wat voor indruk we achterlaten bij het bestuur of bedrijven van dit land. Laten we zien dat we een volk zijn dat mekaar alleen verwijt? Of dat we van mekaar steelt of benadeelt? Want dat is niet waarvoor wij staan. En dat willen we tonen aan onze mede-Surinamers. Als we onze handen in elkaar slaan kunnen we prachtige dingen bereiken. We zijn creatief, inventief en er zitten slimme mensen in onze generatie. Waarom kunnen dat niet tonen in plaats van alleen verwijten te gooien. We moeten een nieuwe weg inslaan. Als het maar om de weg gereed te maken voor de volgende generatie”. Aldus Christa Pahlad.

De stichting Diaspora Events Suriname organiseert 24 juni een bijeenkomst waar de leden zich zullen voorstellen aan de Surinaamse gemeenschap in Belgie. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan alsnog via het emailadres: stichtingdes@gmail.com

Illustratie: Ines Longevial

02 comments on “Organisatie Sranan Kwakoe België splitst zich in twee kampen

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *