Half vijf ‘s morgens en de haan van de buren is aan zijn ochtendzang begonnen. Terwijl hij een octaaf hoger kraait, bedenk ik 40 verschillende manieren om oso fowru klaar te maken. Rond 6 uur besluit een straathond dat ook hij  een natuurtalent is en blaft heel de buurt wakker. Tja, opstaan dan maar.

Zo begonnen we aan onze vakantie in Suriname. We bleven er enkel twee weken.

“Zo kort en dan met die dure tickets?”

Ik weet het! Ik was liever een maand gebleven, maar met een schoolgaand kind moeten we zien dat we al de verlofdagen goed verspreiden. En hoewel de vakantie in Suriname heel kort was, hebben we meer beleefd dan onze vorige trips. Aan het eind waren we uitgerust en dolgelukkig. Met een zakje krie-kra op mijn schoot en een Parbo chiller in de hand, besloot ik dat dit toch mijn beste vakantie naar Suriname ooit is geweest. Maar wat deden we eigenlijk anders dan de vorige keren? Dit was immers de zoveelste trip terug. Waarom voelde deze zoveel specialer aan dan rest.

De eerste keer
We wisten vooraf dat het een nieuwe ervaring zou zijn, omdat Rynn voor het eerst echt kennis zou maken met Suriname. Eindelijk, einduh-luk zou ik hem mijn land, cultuur en familie kunnen tonen. Hij keek er enorm naar uit en onze enthousiasme groeide met hem mee. Alles in Suriname zagen we door zijn kinderogen en ik bekeek mijn thuisland hierdoor ook met ‘nieuwe’ ogen aan.

 

No more drama
Ik had bij mijn vorige bezoek aan Suriname een redelijk nare ervaring die mij bij terugkeer echt in een diepe put wierp. Dit keer besloot ik dat ik onnodige drama zoveel mogelijk zou vermijden. Dat wilde zeggen dat ik de mensen waar ik echt niet gelukkig van werd, niet hoefde te zien. Ik zou ook niet halsoverkop afspreken met iedereen, omdat ik mij daartoe verplicht voelde. Wie mij wilde zien, zou wel moeite moeten maken om af te spreken. Tenminste, als ze het echt met mij menen.  Ik ben blij om te zeggen dat wij een stressvrije vakantie hadden. Okay, misschien even stress toen een pinautomaat mijn bankkaart slikte. Maar gelukkig was ook dat snel opgelost.

Geen propvolle agenda
Voor ons vertrek wilde ik nog van alles doen. Een overnachting op Berg en Dal, ziplinen, kajakken etc. Maar we hadden een minder intelligent moment toen we besloten dit allemaal in Suriname te regelen. Uiteindelijk hebben we geen van deze avontuurlijke ideeën kunnen uitvoeren. Maar wat we wel deden was net zo leuk, ontspannend en avontuurlijk. Ook al stond niets hiervan op ons initiële planning.

Dááág Paramaribo
Ben je in Paramaribo, dan ga sowieso even langs de Domineestraat voor schaafijs, Waterkant voor baka bana en een biertje en Maagdenstraat voor souvenirs van Readytex. Alles heb je wel op één dag gedaan en de overige dagen in Paramaribo spendeer je meestal in de file. Want er zijn daar zonder twijfel meer auto’s dan mensen. We hielden het snel voor gekeken en zochten andere oorden op voor ontspanning. En ons ding vonden we echt in Commewijne. Als je mij nu vraagt, vind ik dat Commewijne niet de waardering krijgt dat het verdiend. Wat een heerlijk district is dit! We vonden er rust, natuur, lekker eten, aardige mensen, zwemplezier en soms straatbeelden van oud Suriname. We zijn al enkele dagen terug in België en mijn man is nog altijd vastgoed in Commewijne aan het bekijken. Want een vakantiehuis daar zien we ook wel zitten.

Familieliefde
Wat heb ik mijn familie gemist en wat was ik blij die terug in mijn armen te voelen. Ik werd warm van trots als ik de kunstwerken van mijn jongste zusje Danielle bewonderde. En wat voelde me ik  verbonden met mijn ander zus Sybiel met wie ik als kind meer heb gevochten dan een vriendschapsband sluiten. Ik heb samen met mijn moeder gekookt en gedanst met mijn vader. Vanzelfsprekend, zou je denken. Maar  voor mij betekende dit ontzettend veel. Ik zeg altijd dat we door ons verhuis naar een ander land nooit echt thuis voelen. Niet in het ‘nieuw’ land maar ook niet meer in het thuisland. Maar omringd door mijn familie voelde ik mij na jaren echt compleet. In mijn ogen was dit echt een geslaagde vakantie.

Goed, we vegen snel de tranen weg en steken dit emotioneel moment van hierboven even onder het bed. Hieronder een lijst van plekken die wij bezochten en die we vakantiegangers ook aanraden:

Hotpotten bij Squeezy Hot Pot Chinese restaurant
Lunchen bij Soup oso
Surinaamse groenten en fruit bij Kwatta zondagsmarkt
Chillen aan de Waterkant
Souvenirs kopen bij Readytex
Verdwalen in natuurreservaat Peperpot
Bezoek aan de koffieplantage Katwijk
De botanische tuin van Green Gardens
Zwemmen in een kreek in Powakka
Warungs op de Oost-west verbinding in Commewijne