‘Mama, dat meisje heeft me broek aangeraakt. En ik heb toen gezegd dat het niet mag’

‘Waarom mag het niet?’

‘Omdat ik dat niet leuk vind’

‘En heb je haar dat verteld?’

‘Nee. Ze was al weg’.

We hebben deze week samen het boekje ‘De Familie Puur’ van  schrijfster Ogenda Adolphin gelezen. Volgens de schrijfster dient het boekje als ezelsbruggetje voor een gezonde seksuele ontwikkeling bij kinderen. Het is vooral een gemakkelijk hulpmiddel om met kinderen te praten over hun lichaam en wat hun grenzen zijn daarbij. Kortom: het maakt seksueel misbruik bespreekbaar met kinderen.

Seksueel misbruik is zonder twijfel een zwaar onderwerp en velen zullen zich afvragen als dit onderwerp wel aan de orde is bij een kleuter. Nou, ik geloof dat voorlichting nooit te vroeg kan gebeuren. En omdat het onmogelijk is om altijd bij mij zoontje te zijn, wilde ik hem zo vroeg mogelijk leren om ‘nee’ te zeggen wanneer hij zich ongemakkelijk voelt.

‘De familie Puur’ vertelt het verhaal van Kiki en haar familie. In verschillende situaties leren de kinderen in het boek hoe zij de grenzen aangeven over hun lichaam. Op mijn vraag als mijn zoontje van drie hier wel iets aan zou hebben, vertelde Ogenda mij dat het boek zeker ook geschikt is voor zijn leeftijd.

Eerlijk? Ik had mijn twijfels.

Eerlijk? Ik was aangenaam verrast. Rynn was meteen verkocht door de illustratie en het verhaal. En ik met hoe gemakkelijk het was om het gesprek door middel van het prentenboek aan te gaan.  Soms moet het niet te ingewikkeld zijn om goede resultaten te boeken. Tegen het einde van het verhaal wist Rynn wat hij moet zeggen als hij ongemakkelijk voelt in bepaalde situaties en dat hij altijd naar zijn ouders kan komen als iemand over ‘zijn lijn’ gaat. Ik wil het niet al te veel verklappen, maar wel aanraden dit boek in huis te halen.

Bestellen kan via projectpuur.nl