Koosbanti, klaroen nanga bitawiri in eigen tuintje

“Surinaamse groenten in Belgie zijn moeilijk te vinden, duur en helemaal vers zijn ze ook niet. Nu ik mijn eigen huis en tuin heb, vind ik het vanzelfsprekend dat ik daar ook Surinaamse groenten in kan planten”. Ulrich woont in Moeskroen en begon sinds kort zijn eigen moestuintje met  klaroen, bitawiri en oker.

“Planten doe ik al vanaf ik kind was. Wij zijn opgevoed met een moestuin thuis. Dure groenten konden we zelf planten. We hadden dus altijd bitawiri, antroewa, sopropo en tomaten in huis. In Nederland plantte ik ook elke zomer weer met mijn zus. Toen ik naar België verhuisde, heb ik de eerste vijf jaren hier mijn eigen moestuin echt gemist”.

Ulrich begon ongeveer twee weken geleden aan zijn moestuin en is al erg benieuwd naar de resultaten. “De zaden hebben mijn zus en moeder voor me verzameld en opgestuurd uit Suriname. In België heb ik bij Floralux ook zaden voor paksoi, amsoi en klaroen gevonden. Het was de eerste keer dat ik deze hier kon uitproberen”, vertelt hij.  Op de vraag wat hij gaat doen wanneer de winter zich aanmeldt, reageert hij verder heel optimistisch. Hij heeft immers al een simpel plan B hiervoor.

“Ik heb mijn groenten in potten steken en in de winter hou ik ze binnen. Ik heb een overdekt terras met veel zonlicht. Hopelijk kan ik over drie of vier maanden al oogsten”. De zaden die hij overhoudt, zal hij opnieuw gebruiken voor nog meer bij te planten. Ulrich hoopt dat meer Surinamers in België zijn voorbeeld volgen, zeker gezien de prijs die we voor Surinaamse groenten hier betalen. “Het kan ons niet alleen geld besparen, maar het is ook een gezonde bezigheid”.

Ook je eigen Surinaamse moestuintje starten? Xotica zaden zijn verkrijgbaar via moestuinzaden.be of exotischezaden.nl:

02 comments on “Koosbanti, klaroen nanga bitawiri in eigen tuintje

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *