Dan toch? Ja, we kozen toch voor een tweede kind. Voor iedereen die mij persoonlijk kent, weet dat ik al jaaaaaaren zeg dat ik gelukkig ben met één kind. Ons gezin was met drie compleet en meer moest het niet zijn.

‘Ach, het komt wel’ – Dat denk je maar.

‘Maar eentje is geentje’ – Zal ik Rynn een dagje bij jou laten om het tegendeel te bewijzen

‘Maar Rynn is zo eenzaam’ – Je weet precies meer over mijn zoon dan ik zelf.

Btw, ik denk nog altijd dat het niemands zaak is om gezinsuitbreiding op te dringen aan een ander. Wat er allemaal met mijn baarmoeder gebeurd, is mijn keuze. En daarom reageerde ik ieder keer weer met lichte wrevel op ‘En wanneer komt die tweede?’. Gelukkig stopte het gezeur over een tweede na Rynn’s vierde verjaardag en iedereen leek door te hebben dat ik niet te overtuigen was. Maar juist dan begonnen de babykriebels terug. Waar ik jaren niet klaar voor was, leek eindelijk niet zo rampzalig als ik me had voorgesteld. Mijn man had het idee nooit echt van de tafel gehaald, zag barsten in mijn vastberadenheid en zonder dat ik het goed doorhad, droomde ik mee over nog een klein bundeltje geluk. Hierop volgde véél gebedjes, evenveel ovulatietesten en dagen van verdriet en teleurstelling na elke negatieve zwangerschapstest. Maar geluk komt wanneer je het minst verwacht. Met een voorgevoel, een bang hartje en een nieuwe zwangerschapstest sloot ik mezelf enkele maanden geleden op in de wc. Maar te bang om het resultaat af te wachten, vluchtte ik de kamer weer uit en smeekte Arno om het af te lezen. Ik geef toe dat het mijn frede babun moment was. Dus aan Arno om postbode te spelen. Goed of slecht nieuws? Drie keer raden wat manlief zei na het bestuderen van de test:

“Wat betekent een plus?”

Ik lag meteen plat van het lachen. Behalve het geluk dat me onmiddelijk overviel, herinnerde ik mij dat hij ongeveer vijf jaren geleden exact dezelfde vraag stelde met een zwangerschapstest in de hand. Nu is het weer zover. We zijn alledrie dolgelukkig en kijken vol verwachting uit naar ons tweede blijmaker. Rynn neemt zijn rol als grote broer al heel serieus en verzint steeds weer een nieuwe naam voor de baby. Spijtig genoeg zit er nog niets bruikbaar tussen, maar we hebben tijd genoeg en doen intussen gewoon voort.