Feesten onder de zon, doe je het best in Suriname. Toen mijn man in Suriname woonde, had hij snel door hoe graag wij feesten. Vanaf 2 januari tellen we daar al af naar de eindejaarsactiviteiten, want het zijn er toch een pak in december. De grote afsluiter is op 31 december waar haast héél Paramaribo naar de binnenstad trekt voor de pagara-estafette*. Aan de andere kant van de oceaan, is het niet feesten onder zon. Hier zitten we midden in de winterprik. Hier zit ik met mijn voeten tegen de warme radiator, terwijl ik het gevoel van heimwee probeer weg te dringen. Langzaam maar zeker, steekt de winterdepressie zijn kop weer op. Maar wie heeft nu een winterdip in de kerstmaand? Met de winterparades, ijsschaatsen, kerstmarkten? Ik kan het je vertellen wie: deze Surinaamse, die snakt naar zonnige dagen. Of dansen bij Tori Oso, cocktails drinken bij het ’t Vat en doen alsof diezelfde cocktails niet absurd duur zijn. En dan ’s morgens halfbezopen strompelen door de Domineestraat met een karaf Caipirinha, waar iedereen trouwens van meedrinkt.

Voor iemand met owru yari heimwee, zoals ik, ziet deze feestmaand er totaal anders uit. Deze sombere, donkere dagen maakt een mens prikkelbaar en vermoeid. ’S Avonds wil ik haast niet naar buiten dus ik onderhoud mijn sociale contacten alleen via whatsapp. Ik wil niet uit huis en sommige dagen niet uit mijn bed. Hoe langer ik eraan denk, hoe triesterig ik wordt van de komende weken. Gelukkig heb ik sinds vorig jaar een paar creatieve oplossingen gevonden om de winterdepressie tegen te gaan. Voor zij die al willen voorstellen dat ik een ticket naar Suriname boek, wil ik vriendelijk verwijzen naar de ticketprijzen. Laat aub eerst iemand je de nodige steun in de rug bieden wanneer je achterover valt. Kom daarna maar terug naar dit artikel om te lezen hoe ik met deze winterdip omga.

 

  1. Dankbaarheidsbriefjes

Na een week geen zonlicht, lijkt het licht in mijn hart ook te verdwijnen. Okay, dit klinkt best donker en triestig. Maar het komt erop neer dat ik niets meer zie zitten. Ik ben dan heel gemeen voor mezelf en zie  al mijn prestaties als mislukkingen. Dit zijn voor mij de zwaarste dagen, omdat het moeilijk is om te ontsnappen uit de put waarin ik me op dat moment bevind. Ergens las ik dat het helpt om alles waarvoor je dankbaar bent, op te lijsten. Ik begon de lijst met: mijn familie, mijn katten, een parkeerplaats vinden vlak voor mijn deur, mijn waterkruik…. De lijst werd vanzelf langer en ik voelde mij stukken beter.

  1. Kamillethee verricht wonderen

Zou je niet denken he! In een week kan ik wel liters aan kamillethee drinken. Want kamillethee is een natuurlijk remedie. Het werkt goed als kalmeermiddel, tegen darmklachten, stress of verkoudheid. Ik drink het zonder suiker en minstens drie keer per dag. Nu weet je meteen waarom ik zo onnozel begin te glimlachen als ik een warme kop kamillethee in me handen heb. Mentaal ben ik mijn demonen aan het verslaan. Theezakje voor theezakje.

  1. Blocked!

Goed gezien! Iedereen die jou stress of verdriet bezorgd, gewoon blokkeren, zowel online als irl. Lijkt dit te hard? Probeer die mensen in je vriendenlijst dan voorlopig te ‘dempen’. Op die manier vermijd je alle negatieve energie. ‘Dempen’ is trouwens ook heel handig als je alle festiviteiten in Suriname liever niet wilt zien. Voor jouw welzijn is het goed, maar ook voor het welzijn van je vrienden. Niemand kan dan ogri ai krijgen.

4. Hou grote schoonmaak

Grote schoonmaak van je vriendenkring, van je kleerkast of het heel huis. Elke maand hou ik grote schoonmaak in huis, maar aan het eind van het jaar ben ik driemaal zo streng. Marie Kondé adviseert in haar boek ‘Opgeruimd’ dat je jezelf steeds deze vraag moet stellen: “Maakt dit mij echt gelukkig?”. Probeer deze vraag zo simpel mogelijk te beantwoorden. Het is ‘ja’ of ‘nee’. Is het ‘nee’? Dan moet het weg. In het begin lijkt het héél extreem. Zeker als je beseft wat/wie allemaal wegmoet. Een normale reactie is dan om excuses te bedenken waarom je geen afstand moet doen. DOE.DIT. NIET. Als jij niet gelukkig van wordt, is er geen reden om onnodig aan vast te klampen. Trust me, jouw schouders voelen na de grote schoonmaak veel lichter aan.

5. De belangrijkste selfieshot van je leven

Tijd voor zelfreflectie zonder filter. Dit is iets dat we allemaal uitstellen, terwijl het heel bepalend kan zijn voor de verdere koers van je leven. Ik weet het. Het lijkt een hele opgave. Je denkt waarschijnlijk aan aromatherapie, meditatie of yoga. Maar zelfreflectie kan ook zonder al dat gedoe. Begin door luidop deze vragen te stellen aan jezelf:

  • Wat is voor mij het allerbelangrijkste ooit?
  • Met welke van mijn eigenschappen ben ik minder gelukkig?
  • Wanneer en waarom was ik voor het laatst echt gelukkig?

Geef eerlijk antwoord. Nobody’s judging you.

Dan heb ik nog enkele snelle oplossingen om door de wintersleur te raken.

6. Koop bloemen voor jezelf.

7. Bestel je lievelingseten en eet deze op je gemak zonder te delen. Not sharing is selfcaring. 

8. Netflix binge-watching is a-okay!

9. Lees een boek. Momenteel staan deze op mijn lijst: Trobi  van Brian Elstak en Reisverslag van een kat van Hiro Arikawa.

10. Masturbeer.

11. Ja, dat heb je goed gelezen: masturbeer.

12. Maak een wandelen zonder bestemming

13. Ga vroeg naar bed en sta vroeg op.

14. Hou een nieuwsvrije week. Het slecht nieuws zal volgende week nog steeds in de kranten staan.

15. Plan een weekendje voor jezelf weg.