Alles komt terug. Niet alleen de mode van vroeger, maar ook de economische crisis van de jaren ’80 in Suriname. Surinamers in de diaspora sturen massaal weer pakketten naar Suriname om familie te ondersteunen tijdens deze moeilijke tijden. De inflatie heeft ervoor gezorgd dat het versturen van euros niet meer de moeite is. Zeker niet wanneer de winkelprijzen dagelijks lijken te veranderen. ‘A moni no man tap olo moro’, bekent mijn moeder. Dus wij begonnen ook maandelijks een doos met levensmiddelen te sturen van België naar Suriname. De logistiek daarachter zal ik je voor nu besparen en later nog eens uitleggen, maar het komt erop neer dat de doos met levensmiddelen na drie tot vier weken aankomt in Suriname. Na een fikse betaling bij de douane zonder duidelijk uitleg van invoerrechten of enig inklaringsdocument, kan mijn moeder dan naar huis met de doos. Intussen wordt vanuit België de volgende doos gereed gemaakt voor de lange reis. Zo deden we het dus tot we een alternatief vonden.

Via een kennis kwam ik terecht bij Nubox.nl, een webshop die een gat in de markt en de nood naar een sneller, eenvoudiger oplossing zag. De website biedt de mogelijkheid om online een doos met levensmiddelen te bestellen en die te laten leveren in Suriname. Geen drie weken en ook geen kwestie van dagen, tenminste niet als de levering in Paramaribo moet gebeuren. Het lijkt wel de Bol.com van Suriname. ‘Bestel voor 20.00 uur en dezelfde dag geleverd aan huis in Groot-Paramaribo’ staat op de website Nubox.nl. Dus bestelde ik de kleinste doos met levensmiddelen om hun dienst uit te testen.

Drie uren laten ontving ik een whatsapp berichtje van mijn moeder: “Ze hebben geleverd”. Als bewijs stuurt ze foto’s van de doos en inhoud. Na mijn eerste verbazing, bekruipt mij een gevoel van extase. Ik kan mezelf nog net bedwingen om mijn ogen naar de hemelen te richten, armen boven mijn hoofd te gooien en “Hallelujaaah” te roepen. Het is niet nodig om  hier meer woorden aan elkaar breien. Ik ben gelukkig met de service van Nubox.nl en zal zonder twijfel nog eens gebruiken maken van dit geniaal concept.