Elk eurootje telt voor uniek fotoboek over Surinaamse inheemsen

Ravi Maurice en Nelson Langaman laten hun haar afknippen tijdens de Epekodono ceremonie, die het einde van de rouwperiode markeert. Deze knipbeurt symboliseert het afsluiten van één hoofdstuk en de start van een nieuw begin. Een typisch Surinaamse ceremonie. Nee? Nog nooit van je gehoord? Zou best kunnen, want de ceremonies en traditionele gebruiken van de Inheemse stammen in Suriname behoren tot de meest onderbelichte onderwerpen binnen de Surinaamse cultuur.

Joeroeja, Sabajo, Jubithana. Kwamalasamutu, Redi doti en Pelelu tepu. De dag der Inheemsen, hoofdtooien en korjalen. Zover rijkt mijn kennis van de Inheemse cultuur in Suriname. In de geschiedenisboeken op de lagere school werd niet meer dan één hoofdstuk toegewijd aan de Inheemse stammen. En nadat Columbus zogezegd zijn intrek deed, werden zij blijkbaar ingedeeld als de stille, niet noemenswaardige figuranten binnen de Surinaamse geschiedenis. Voor een land met zoveel verschillende culturen, talen en religies, is het haast niet te geloven hoe weinig we weten over de leefwereld van de allereerste bewoners van Suriname.

Points of Recognition

Milton Kam betreedt het podium als een waar baken van licht en probeert met zijn fotoboek ‘Points of Recognition’ een raam naar een nieuwe wereld te openen, die tot nu toe voor zoveel mensen gesloten is gebleven. Het boek brengt het hedendaags leven van Surinaamse inheemsen, een prachtige en nog verborgen gebleven cultuur voor velen, dichter bij de rest van de wereld. Voor de uitgave en distributie van dit boek is Milton een kickstarter-campagne gestart om 15.000 euro in te zamelen. Hiermee zouden de eerste 1000 exemplaren van het fotoboek gedrukt kunnen worden.

Milton Kam

“Fotografie heeft de kracht om gemeenschappen te belichten die we normaal nooit zouden zien of ontmoetten. Dankzij fotografie leren we verschillende werelden kennen. Wie niet bewust is hoe anderen leven, zal die mensen ook nooit kunnen begrijpen of om ze geven. Voor jou zullen die mensen nooit relevant zijn. En daarom is mijn fotoboek zo belangrijk”, vertelt Milton.

Herkenning

In Points of Recognition wil hij de Surinaamse inheemse cultuur zichtbaar maken voor de buitenwereld. Niet alleen voor de Surinamers zelf, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in andere culturen. Hij wil met zijn foto’s laten zien dat het leven van Surinaamse inheemsen in sommige opzichten niet heel anders is dan dat van ons.

Vrouwen van Sipaliwini reizen van hun dorp naar een kostgrond om cassave te planten.

Sandra Jeffrey en Berry Arichero delen hun eerste kus als huwelijkspaar. Berry zag Sandra voor het eerst in een nieuwsitem over Apura, waar zij vandaan komt. “Hij heeft alle moeite gedaan om me te ontmoeten en een paar maanden later zat hij op de boot om mij terug naar Paramaribo te brengen.

Remie Koepoeroe legt de festiviteiten vast in de zonovergoten binnenplein van de tukisipan ofte wel paiman oso. Dit is de gemeenschappelijke ruimte in centrum Kwamalasamutu.

“Hun leefwereld heeft veel punten van herkenning met de onze. Ook zij knippen hun haren, vinden de liefde van hun leven, zorgen voor kinderen, kijken naar televisie en houden van dansen en sport. Dat is een deel van het beeld dat ik wil overbrengen naar de buitenwereld.  Aan de andere kant kennen Surinaamse inheemsen hun eigen specifieke rituelen en unieke vraagstukken. Vanzelfsprekende zaken zoals het volgen van middelbaar onderwijs zijn een uitdaging voor inheemse jongeren in het binnenland. Vaak reizen ze meerdere uren per dag van en naar school, of verblijven ze op internaten in de stad. Daarnaast zijn er nog vele vraagstukken die samenhangen met grondrechten en het milieu”.

In het fotoboek worden deze vraagstukken niet geanalyseerd of een mening over gegeven. Milton laat wel met zijn foto’s zien hoe kwesties, zoals grondrechten en het milieu, hun dagelijks leven beïnvloeden. Boven alles wil hij met zijn fotoboek het hedendaagse leven van de Surinaamse inheemsen op een waardige en respectvolle manier in beeld brengen.

Meer weten of beter nog, bijdragen tot deze fundraising campagne, kan via deze link. Ja, deze hier! Probeer anders met deze link. Elke euro brengt ons dichter bij een unieke kijk in de leefwereld van de Surinaamse Inheemsen.

Fotografie eigendom van Milton Kam

One comment on “Elk eurootje telt voor uniek fotoboek over Surinaamse inheemsen

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *