‘Het is nu herfst. Dan vallen alle blaadjes van de bomen’, vertelt Rynn trots als ik hem van school haal. Het is duidelijk dat de kindjes deze week alles over de herfst leren. Tijdens onze wandeling in natuurdomein Mechels broek weet hij alle dennenappels en eikels te verzamelen. Aan mij de eer om die stuk voor stuk in mijn jaszak te ‘bewaren voor later’. Want hij gaat er iets mee doen. Op dat moment niet, want hij sjeest alweer verder met zijn loopfiets. Waarschijnlijk op zoek naar meer verborgen schatten om in mijn jaszak te steken.

Niet te geloven hoe hard de tijd voorbijvliegt. Mijn jongen is nu een ferme kleuter met een eigen wil en ik mag volgen. Ons leventje in Mechelen is niet veel veranderd. Nog altijd hetzelfde huisje, nog altijd dezelfde toekomstplannen en nog altijd twijfels over elke weg die we inslaan. Dit jaar is echt niets veranderd, behalve dat we als klein gezin sterker zijn gaan groeien. We spelen beter op elkaar in. Er is ritme en als die er niet is, komt ook dat  wel goed. We zijn jonge ouders met een super levendige mannetje en we hebben alles op een rijtje. We kunnen niet klagen.

Oma zou zeggen: Memre a bun di Gado ben du yu. En dat doe ik. Twee tot driemaal zelf, gewoon alvast om te compenseren voor de minder goede tijden. Maar daar denken we nu echt niet aan. Het leven zoals het nu is, is veel te goed.

 

*Memre a bun di Gado ben du yu = Onthou/waardeer al het goed dat God voor je doet