Fawaka! Harold Berrenstein

De eerste zonnestralen strijken neer over het kleine marktplein in Antwerpen. Het is twee weken goed koud geweest, maar in het klein restaurant op de St. Jansplein is de Surinaamse warmte altijd aanwezig geweest. Wanneer ik Spek en Eieren binnenstap, word ik hartelijk gegroet door Whydia. Ze staat haast elke zaterdag achter de kassa om een handje te helpen. Eigenaar en kok Harold Berrenstein is druk aan het werk in de keuken, maar steekt zijn hoofd toch even naar buiten om te zien wie er binnenwandelt. Na een blik van herkenning, zwaait hij snel en duikt terug zijn heiligdom in. De geur van saoto hangt in de lucht, maar volgens de suggestiekaart kan ik ook mijn pijlen richten op roti met lamsvlees, rijst met pom of sebi yari moksi alesi.

Er bestaat geen twijfel over dat ik straks met een goed gevulde maag terug buiten zal stappen, want intussen is het onder de meeste Surinamers in Antwerpen al bekend: ‘Harold is niet alleen enorm vriendelijk, maar hij kan ook heerlijk koken’. Gelukkig maar, want anders zouden ze Spek en Eieren snel omdopen naar spek en bonen. Want er bestaat geen grotere criticus dan een Surinamer in een Surinaams restaurant. Maar de reacties zijn tot nog toe altijd lovend geweest. En Sranan man de Sranan man eenmaal en we moeten altijd wel iets hebben om over te klagen.

‘Meisje, a nyan switi! Maar het is zoveel. Wat bezielt hem om zo’n berg rijst te zetten. Maar ik klaag niet, want a san na meenemen he’.

… lovende reacties dus.

Maar wie is die man achter de keukenschort eigenlijk? Ik dook even zijn keuken in om meer over hem te weten.

Fawaka Harold!

Ay mi de! Faf’ yu?

Wat staat er vandaag op het menu?

Nou vandaag heb ik saoto soep, sebi yari moksi alesi. En ik heb daarnaast ook tjaumin met gerooste kip . Maar die moksi alesi kun je ook met gebakken vis krijgen

En wat is jou lievelingsgerecht?

Ik ben op zich een vis-eter. Ik hou heel veel van vis, maar ik heb eigenlijk geen lievelingseten. Ik hou van alles en de meest simpele dingen vind ik het lekkerst.

Welk Surinaams gerecht zou je een Belg aanraden die niet de Surinaamse pittigheid van madame Jeanette gewend is? Ik hou vooral rekening met een ieder en niets is pikant! Maar mocht het zijn dat je een liefhebber ben van die madame Jeanette of de Adjuma pepre, dan krijg je het apart geserveerd en dan mag je zelf kiezen hoe pittig je het wilt maken.

Hoe kwam je op het idee een restaurant te starten?

De inspiratie komt eigenlijk van andere mensen. Ik werkte als traiteur in Nederland en ik kreeg vaak bestellingen uit Nederland. Ik kreeg vaak de vraag gesteld wanneer ik iets voor mezelf zou doen en dan in België. En toen dacht ik dat het misschien wel iets zou zijn om hier aan een eigen zaak te beginnen. Dus toen heb ik het maar geprobeerd.

Was het moeilijk voor jou om hier in België een eigen bedrijf te starten?

“In het begin was het financieel best moeilijk. Ik moest blijven puzzelen om te zien hoe ik het zou doen. Ik heb alles wat ik had, vergaard om de zaak op te zetten. En het lukte ook dankzij de steun van mijn familie. En eerlijk gezegd, heb ik me echt moeten bewijzen. Maar ja, dat heb ik uiteindelijk ook gedaan en je ziet het zelf. Dit is em: Spek en Eieren”.

En is het allemaal wel de moeite waard geweest?

Tot nu toe wel. Het gaat steeds beter en beter. En sommige dingen zie ik wel gaandeweg hoe ik het anders kan aanpakken. Maar ik heb eigenlijk een goed gevoel. Want als zelfstandige moet je echt doorzettingsvermogen hebben. Hoe moeilijk het ook is, blijf gewoon doorzetten. En als ik terugkijk naar mijn begin, dan ben ik toch een beetje trots op mezelf. Het kan alleen beter en beter.

Bekijk het volledig interview met Harold Berrenstein hieronder!

 

11 comments on “Fawaka! Harold Berrenstein

 • Erick , Direct link to comment

  Prachtig, een vriendelijke, bescheiden, goedlachse en hardwerkende man, die alle toegezwaaide lof ook echt verdient.

 • Ida , Direct link to comment

  Als vaste klant van heel wat jaartjes bij de vorige eigenaar stond ik als Belg eerst sceptisch tegen dit concept Surinaamse keuken,doch lieve mensen deze volhardende chef die altijd vriendelijk is tegen iedereen en mij althans kon overtuigen met de zo lekkere Surinaamse keuken wat ik leer te eten en ja hoor het is lekker gewoon.Door het behouden van de reeds bestaande Belgische broodjes die wij gewend waren heeft hij getoond dat de klant koning is wat de waarde als mens en chef alleen ten goede komt.Harold mij ben je nog niet kwijt hoor!

 • Tanja Mijnals - Hubbard , Direct link to comment

  Van Harte Gefeliciteerd! Het zal je zeker lukken! God Bless en heel veel liefs van ons uit Suriname! – tante Sonja, Virgill en Tanja .

 • Berenstein , Direct link to comment

  Gefeliciteerd Harold.
  Bij mijn komende bezoekje aan Antwerpen kom ik zeker langs.
  Keep it up. God will allways guide you.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *